Hout lasersnijden

Hout lasersnijden of lasergraveren is een relatief nieuwe techniek. Hierbij wordt een gefocuste laserstraal gebruikt. Deze laserstraal snijdt het hout langs een vooraf bepaald pad. Hierdoor maakt de laser erg nauwkeurige en schone sneden in het hout. Daarnaast kunnen ook andere materialen worden bewerkt. Denk bijvoorbeeld aan MDF lasersnijdenkunststof lasersnijden en leer lasersnijden. Het voordeel van hout is dat je er ontzettend veel van kan maken. Van praktische meubels tot sierlijke accessoires.

Maar hoe werkt hout lasersnijden nu eigenlijk? En wat zijn de voordelen van hout lasersnijden? We vertellen je graag alles over hoe dit werkt en hoe RB Laser te werk gaat.

De voordelen van hout lasersnijden

Hout snijden met een laser heeft verschillende voordelen. Een laser is bijvoorbeeld flexibeler dan gereedschap. Hierdoor kan je met hout lasersnijden meer vormen maken. Verder maakt een laser geen fysiek contact met het hout. Hierdoor treedt er geen vervorming en beschadiging op van het houtoppervlak. Andere voordelen van hout lasersnijden zijn:

 • Minimaal materiaalverlies
 • Restmateriaal is herbruikbaar
 • Sneller dan andere methodes
 • Hoge precisie
 • Minder nabewerking vereist

Hoe vakkundig hout lasersnijden in zijn werking gaat

Hout lasersnijden of graveren is een techniek waarbij een stuk hout op maat wordt bewerkt en tot een object wordt gesneden. Het hout wordt gesneden door de laserstraal die uit de machine komt, waarbij aandachtig en precies werken centraal staat. Wanneer je hier een fout in maakt, kun je het hele stuk meteen al verpesten. Gelukkig zijn onze experts bekend met het houtsnijden en hebben zij door de jaren heen heel wat ervaring opgedaan.

Bij RB Laser streven we naar een zo duurzaam en kwalitatief mogelijke levering. Om dit te kunnen bereiken werken we dan ook met het oog op duurzaamheid. Hierbij maken wij gebruik van onze eigen hout laser machine. Dit is een CO2 lasersnijder met een laserstraal van 100 Watt die via een spiegel naar de lens van de snijkop geleid.

Elk van onze klanten heeft andere wensen, daarom wordt bij elke klant de machine handmatig ingesteld. Hierbij wordt gekeken naar het optimale en gewenste brandpunt. Voor onze experts beginnen met het hout lasersnijden, worden eerst de tekeningen en concepten grondig gecontroleerd. Wanneer je bij RB Laser je hout laat laseren is het voor ons erg belangrijk om precies te weten wat je wensen zijn. Hiervoor worden vervolgens tekeningen en concepten gemaakt. Pas wanneer deze akkoord zijn, gaan we verder met het snijden van het hout.

Wanneer het hout met onze experts volledig door de lasermachine is gehaald, wordt deze bewerkt en afgerond. Voordat dit naar de klant wordt gestuurd, wordt het netjes en zorgvuldig ingepakt.

De mogelijkheden van hout laseren

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden wanneer je hout laat lasersnijden door een professional. Zo kun je bij ons verschillende houten voorwerpen laten laseren. Denk bijvoorbeeld aan een uniek cadeau voor een vriend of familielid. Dit kan zich uiten in een afbeelding, de skyline van de stad of gewoon een vorm die dient als decoratie. Wat wij vaak als aanvraag binnen zien komen, is het maken van een schaalmodel. Waarbij je bijvoorbeeld een ouderlijk huis op schaal kunt laten maken. De mogelijkheden zijn echt oneindig als het aankomt op lasersnijden.

Naast persoonlijk gebruik is hout laten lasersnijden ook een goede optie voor de zakelijke markt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een uniek visitekaartje of een relatiegeschenk. Door te werken met dit bewerkte hout geeft dit een unieke en opvallende uitstraling. Hout lasersnijden kun je zelfs in het imago van het bedrijf meenemen.

Welk soort hout je wilt, bepaal je natuurlijk zelf. Dit ligt volledig aan wat jouw wensen zijn, zo kun je kiezen uit een lichte of een donkerdere kleur. Door duidelijk bij ons aan te geven wat je wensen zijn voor het hout laseren, kunnen wij ervoor zorgen dat het er zo uit komt te zien als dat je voor ogen had en zelfs mooier! Verschillende houtsoorten die gebruikt kunnen worden voor het hout lasersnijden zijn multiplex, HDF, spaanplaat en kurk.

Multiplex

 • Multiplex bestaat uit meerdere lagen houtfineer die aan elkaar zijn gelijmd en kan verschillende houtsoorten bevatten.
 • De snijkwaliteit kan variëren afhankelijk van de gebruikte houtsoorten, maar multiplex snijdt over het algemeen goed met schone randen.

Spaanplaat

 • Spaanplaat bestaat uit houtvezels die met lijm zijn samengeperst en is populair in meubelproductie.
 • Het snijdt goed, maar de snijranden kunnen ruw zijn en er kunnen veel roetachtige resten achterblijven.

HDF

 • HDF is vergelijkbaar met MDF, maar het heeft een hogere dichtheid en is vaak harder.
 • Het snijdt over het algemeen goed, met schone randen en weinig verkleuring.
 • HDF is bijzonder geschikt voor het lasersnijden van gedetailleerde ontwerpen.

Kurk

 • Kurk is een zacht en poreus materiaal dat met laser kan worden gesneden.
 • Het snijdt meestal goed, met schone randen, en de snijranden kunnen enigszins geschroeid lijken.
 • Kurk is een populair materiaal voor het maken van producten zoals reliëfkaarten, stempels en decoratieve items.

Laat jouw hout lasergraveren!

Naast het lasersnijden kun je bij RB Laser ook je hout lasergraveren. Hierbij wordt door het werken met een laser een vorm in het hout gegraveerd. Op dit moment is de laser dus niet zo sterk dat deze er doorheen gaat, wat wel het geval is bij lasersnijden.

Hout lasergraveren heb je misschien als kind ooit weleens gedaan, met een vergrootglas, een stukje hout en de zon. Op die manier kun je woorden, maar ook vormen maken in het hout. Door het werken met een machine kunnen we dit op een heel precieze en mooie manier doen, waardoor jouw voorwerp er precies uit komt te zien zoals jij voor ogen had. Ben je benieuwd geworden naar wat wij jou allemaal kunnen bieden? Neem dan direct contact met ons op!

Plattegrond Leiden blauw water
Dino skeletten B
Manege

  Robert en Berit Walraven-Brouwer

  Rooseveltstraat 18V
  2321BM Leiden

  info@rb-laser.nl
  +31 6 15331046

  Privacybeleid, AVG
  Algemene voorwaarden
  Levertijd & Verzenden