Instructies

RB Laser wil lasersnijden zo makkelijk mogelijk maken en voorkomen dat je overbodige kosten maakt. Hieronder vind je onze richtlijnen en tips die jou helpen om de tekening goed op te zetten. Mocht je er zelf niet uitkomen, dan kunnen wij het tekenwerk voor jou verzorgen, hier zijn wel extra kosten aan verbonden. Neem in dat geval contact met ons op.

Voorwaarden voor een correcte afbeelding

Wij kunnen sneller een offerte maken en jouw bestand beter verwerken in onze lasersnijder als wij een correcte afbeelding ontvangen. Een afbeelding in de vorm van een lijntekening is een voorwaarde voor een correcte aanlevering. De programma’s waarmee je een goede lijntekening kunt maken zijn onder andere Autocad, Adobe Illustrator en Inkscape. Aan onderstaande voorwaarden moet de afbeelding voldoen:

  • Geen overlappende of dubbele vectorenschaal 1:1 getekend
  • Opmaak in mm
  • Teksten omgezet naar vectoren (outlines)
  • Alles ge-degroepeerd
  • Door middel van kleuren onderscheid gemaakt tussen snijlijnen, graveerlijnen en graveervlakken.
  • De afmeting van het uiteindelijke product niet groter dan 1500 x 900 mm

Opslaan en toesturen van een afbeelding

  • Aanleveren bestanden in .ai / .dxf / .png / .svg

De resolutie van de afbeelding moet zo hoog mogelijk zijn. Het kleiner maken van een afbeelding zonder verlies van kwaliteit gaat prima. Het groter maken van een te kleine afbeelding gaat echter ten koste van de kwaliteit. Hierdoor zijn wij bij de controle van je afbeelding meer tijd kwijt om uw afbeelding klaar te maken voor de lasersnijder. Dit kan leiden tot een hogere offerte.

Opmaken van een afbeelding

Wij kunnen drie bewerkingen met onze lasersnijder uitvoeren:

  • Snijden van lijnen, lasersnijden.
  • Graveren van lijnen, lijngraveren.
  • Graveren van vlakken, vlakgraveren.

Wat is het verschil tussen lasersnijden en graveren?

Lasersnijden en lasersnijden met een laser zijn beide bewerkingstechnieken die gebruikmaken van een laserstraal, maar ze hebben verschillende doelen en resultaten. Het belangrijkste verschil tussen lasersnijden en graveren met een laser is dat lasersnijden bedoeld is om materialen door te snijden en specifieke vormen te creëren, terwijl graveren met een laser gericht is op het markeren of decoreren van het oppervlak van materialen zonder ze volledig te doorsnijden. Beide technieken zijn nuttig en worden veel gebruikt in verschillende toepassingen, afhankelijk van de behoeften van het project.

Hieronder zie je de uitleg van de drie verschillende bewerkingen. Gebruik de aangegeven kleuren in jouw werktekening zodat voor ons duidelijk is welke vorm van snijden of graveren je wenst.

Lasersnijden, gebruik een zwarte lijnkleur.

Maak de onderdelen die door en door gesneden moeten worden zwart. Vergeet hierbij niet de buitencontour van de afbeelding mee te nemen.
Ook door-en-door gesneden onderdelen van de afbeelding moeten een zwarte lijn krijgen.

Lijngraveren, gebruik een blauwe lijnkleur.

Een lijn die alleen aan de oppervlakte zichtbaar is en ook niet vlakgegraveerd hoeft te worden kan lijngegraveerd worden. De lasersnelheid ligt hoog en het vermogen laag. Dit kan schelen in de kosten. Er wordt als het ware getekend op het materiaal. De dikte van de lijn is ca. 0.1 mm. Maak graveerlijnen blauw.

Vlakgraveren, gebuik een rood ingekleurd vlak.

Hierbij beweegt de laser als een printer, zodat er steeds een laagje wordt weggebrand. De afbeelding wordt lijn voor lijn opgebouwd. Als resultaat ligt het te graveren vlak verzonken in het materiaal. Maak graveervlakken rood. Per materiaalsoort kan deze diepte verschillen.

Lettertype kiezen

Wil je een naam of tekst laten graveren op jouw product? Ga dan naar Lettertype en kies uit één van de twaalf lettertypen. Geef dit duidelijk aan bij het aanvragen van de offerte door het lettertype te benoemen.

Productie

Wanneer we alles ontvangen hebben met de aanwijzingen wat je wilt hebben beginnen we met de productie. Als je van plan bent grote aantallen te laten produceren is het verstandig om een testproduct aan te vragen. Dan maken we er één en kunnen die laten zien. Eventuele wijzigingen kunnen in deze fase nog makkelijk gemaakt worden. Zodra alle afspraken duidelijk zijn gaan we over op de echte productie. Wij zorgen ervoor dat je de artikelen thuis bezorgd krijgt.

Een bezoek is zeker mogelijk, maar alleen met een afspraak.