Geen categorie

Wat is lasersnijden en hoe werkt het?

By 24 november 2023No Comments

Lasersnijden is een proces dat tegenwoordig veel wordt gebruikt? Maar hoe werkt lasersnijden en wat zijn de voordelen van lasersnijden? Dat zijn de vragen die het meest naar boven komen als je denkt aan lasersnijden. In deze blog geven we antwoord op deze vragen en voor welke materialen lasersnijden gebruikt kan worden.

Wat is lasersnijden?

Lasersnijden is een geavanceerde technologie waarbij een laserstraal wordt gebruikt om materialen te snijden of te graveren. De laserstraal wordt bestuurd door een computer en smelt, verbrandt of verdampt het materiaal op een nauwkeurige en gecontroleerde manier. Dit proces biedt meerdere voordelen, waaronder hoge precisie, snelheid en diversiteit.

Een lasersnijmachine bestaat uit een laserbron, een spiegelsysteem om de laserstraal te sturen, een focuslens om de straal te concentreren, en een systeem om de bewegingen van de laser te coördineren. Maar hoe werkt lasersnijden dan precies? Tijdens dit proces wordt de laserstraal gebruikt en gefocust om het oppervlak van een materiaal binnen te dringen en te verhitten. De laserstraal is extreem nauwkeurig en heeft een diameter van minder dan één millimeter. Hierdoor is de intensiteit van de laserstraal dermate hoog dat het materiaal smelt of zelfs helemaal verdampt. Hierdoor is het mogelijk om met lasersnijden materialen zoals rubberkunststof en triplex met grote precisie te bewerken en zeer smalle en nauwkeurige sneden toe te voegen.

Hoe werkt een lasersnijder?

Een lasersnijder werkt door gebruik te maken van de geconcentreerde lichtbundel met een extreem kleine diameter (minder dan een millimeter). Deze bundel creëert een krachtige laserstraal met aanzienlijke intensiteit, waardoor het mogelijk is om op nauwkeurige wijze de beoogde snedes, patronen en vormen te realiseren.

In de praktijk gaat het lasersnijden proces als volgt te werk. Eerst wordt een 3D CAD-ontwerp van het gewenste model gecreëerd, dat vervolgens wordt omgezet naar een nauwkeurige 2D-uitslag of tekening, meestal in de vorm van een DXF-bestand. Deze tekening wordt dan vertaald naar een specifiek bestandsformaat dat geschikt is voor laserverwerking met behulp van een CAD/CAM-programma. Nadat het programma de nesting naar de lasersnijmachine heeft verzonden, waar het materiaal al klaarligt, activeert de machine een krachtige laserstraal. Deze straal smelt of verdampt het materiaal, terwijl de laser een precies pad volgt over de plaat om de gewenste vormen uit te snijden. Op deze manier kunnen wij diverse eindproducten snijden. Zo kan je stadsplattegronden, postkaarten en producten voor gezinnen bij ons bestellen.

De verschillende typen lasers

In de industrie van lasersnijden wordt over het algemeen gewerkt met twee typen lasers. Waarbij we bij RB Laser werken met een CO2 laser.

CO2 laser:

CO2 lasers zijn goed geschikt om zowel zware objecten te snijden en om dunnere platen te bewerken. CO2-lasers zijn lasersystemen die gebruikmaken van koolstofdioxidegas als het actieve medium om licht te genereren. Deze lasers werken op basis van het principe van excitatie en de daaropvolgende emissie van fotonen. CO2-lasers staan bekend om hun precisie en veelzijdigheid, waardoor ze effectief zijn bij het bewerken van verschillende materialen, zoals hout, kunststof, glas, metaal en keramiek.

De fiberlaser:

Een fiberlaser is een lasersysteem dat gebruikmaakt van een optische vezel als het actieve medium om laserlicht te genereren. In tegenstelling tot CO2-lasers, die gas gebruiken, vertrouwt een fiberlaser op een glasvezelkern met zeldzame aardmetalen. Deze lasers zijn zeer efficiënt en worden vaak gebruikt in sectoren zoals metaalbewerking, elektronica en medische technologie.

Voordelen van lasersnijden

  • Lasersnijden brengt uiteraard ook meerdere voordelen met zich mee. Er is namelijk geen andere technologie die zoveel soorten materialen kan snijden en kan bewerken.
  • Daarnaast is bij lasersnijden geen nabewerking nodig. Vanwege de geconcentreerde laser bundel worden zelfs randen van textiel verzegeld, zodat ze niet kunnen rafelen.
  • De snede is even breed als de laserstraal zelf, waardoor het gehele proces extreem nauwkeurig is. Het is mogelijk om zeer complexe vormen te snijden zonder dat er fouten worden gemaakt.
  • Door de ingebouwde technologie bevat de lasersnijder ook registratiemarkeringen die gedurende het gehele snijproces het snijpad continu compenseren.

Lasersnijden met RB Laser

Wil jij jouw eigen ontwerp snijden? Dat kan bij RB Laser. Wij bieden onze diensten aan, waarbij een CO2 laser wordt gebruikt om meerdere materialen te bewerken. Liever een product bestellen die wij al ontworpen hebben? Neem dan een kijkje bij ons in de webshop naar onze lasergesneden producten

 

Leave a Reply