Geen categorie

Welke houtsoorten zijn er?

By 31 januari 2024No Comments

Je hebt enorm veel verschillende houtsoorten die wereldwijd bestaan. Eigenlijk zijn het er te veel om op te noemen. Daarom hebben wij bij RB Laser een rijtje met soorten hout die veel voorkomend zijn in vooral Nederland. Deze houtsoorten worden onderverdeeld in twee categorieën: naaldhout en hardhout. We vertellen je hieronder meer over welke soorten je daaronder allemaal hebt. Welk hout je het beste kunt gebruiken voor buitenshuis en binnenshuis? Je leest het hieronder

Verschillende soorten naaldhout

Naaldhout is het hout dat komt van de naaldbomen zoals sparren, dennen en lariksen. Deze houtsoort wordt vaak binnenshuis gebruikt omdat dit makkelijk te bewerken is. Buitenshuis kan naaldhout ook gebruikt worden, alleen als het geïmpregneerd is. Er vallen een aantal soorten onder de categorie naaldhout. Zo heb je de grenen, vuren en red cedar. In de volgende kopjes lees je meer over deze soorten.

Grenen

Een erg populair hout in Nederland is het grenenhout. Dit komt voornamelijk door het mooie contrast dat het hout kan geven met de kern die een roodachtige kleur heeft en het spinthout die een licht kleur heeft. Het wordt veel gebruikt bij het maken van deuren en binnenkozijnen

Vuren

Vuren is ook populair in Nederland, en net zoals de grenen, gemaakt van de fijnspar. Het hout ziet er aan het begin bleek en witachtig geel uit, maar na een tijdje kan de kleur veranderen naar geelbruin door het blootstellen aan licht. Dit kan je tegengaan door het hout te voorzien van een afwerklaag. Vuren heeft het nadeel dat het niet goed tegen vocht kan en daardoor buitenshuis niet goed te gebruiken is. Een oplossing hiervoor is het impregneren van het hout, zodat het langer goed blijft.

Red Cedar

De houtsoort red cedar is bekend om de mooie kleurenvariatie. De kleur kan variëren van licht geelbruin tot donkerroodbruin. Red cedar is in vergelijking met de andere houten in de categorie naaldhout, erg goed geschikt voor het buitenshuisgebruik. Zo worden bijvoorbeeld tuinhekken gemaakt met dit hout. Het is erg belangrijk dat je red cedar hout behandelt om verkleuring tegen te gaan, net zoals bij de vuren houtsoort.

Diverse soorten hardhout

Hardhout wordt gemaakt van loofbomen. Het gebruik van dit hout is duurzamer dan bij naaldhout en wordt naast binnenshuis, juist ook veel buitenshuis gebruikt. Eiken, iepen en berken zijn voorbeelden van houtsoorten die van loofbomen worden gemaakt.

Eiken

Eikenhout is goed te bewerken op zowel handmatige als machinale wijze. De kleur van dit hout is vaak geelbruinig of donkerbruin. Eikenhout staat vooral bekend om zijn stevigheid. Het gebruik hiervan is daarom erg breed en wordt onder andere veel gebruikt in de scheeps- en meubelbouw. Je ziet het hout veel voorkomen bij het maken van tafelbladen, deuren en vloeren.

Iepen

Iepenhout is een houtsoort die ook veel gebruikt wordt in de meubelbouw. Dit komt door het opvallende uiterlijk van het hout, maar ook door de stevigheid. Het hout heeft namelijk een licht tot donkerbruine kleur, wat mensen erg mooi vinden voor hun meubels. Dit type hout wordt dan ook wel veel voor tafels gebruikt.

Berken

Berkenhout is te herkennen aan een wit tot lichtbruine kleur met wat zwarte plekjes in het hout. Dit hout is goed en eenvoudig te bewerken, waardoor het vaak gebruikt wordt om meubels en triplexplaten te maken. Daarnaast wordt dit hout ook nog eens veel gebruikt voor haardvuur.

Welke houtsoort moet je kiezen voor het lasersnijden?

Voor het lasersnijden van hout bij kan je een heleboel verschillende soorten gebruiken. Het ligt aan de soort, de dikte, eventuele bewerkingen en hoeveel effect het lasersnijden kan hebben. De hoeveelheid energie die nodig is om door het hout heen te snijden ligt aan de dikte van het hout, hoe dikker het houdt, hoe meer energie het kost. Wel heb je bepaalde soorten hout die mooier zijn om te lasersnijden dan anderen en deze worden dan ook het vaakst gebruikt.

Zo heb je multiplex wat goed gebruikt kan worden bij het lasersnijden, dit zijn de soorten berken en populieren. Berken is de meest populaire houtsoort die gebruikt wordt. Het is erg sterk, hard en je krijgt er mooie tekeningen mee. Populieren is weer wat zachter multiplex met een laag formaldehyde-gehalte. Daarnaast is populieren ook nog eens erg licht in gewicht. Door de lage dichtheid kan je populieren in hoge diktes snijden.

Naast mulitplex is MDF ook handig voor het lasersnijden van hout. MDF staat bekend om de sterkte en is erg voordelig. Het hout heeft geen noesten waardoor het goed te snijden is. Ook is MDF erg goed geschikt door de grote mate van precisie en herhalingsnauwkeurigheid. Na het lasersnijden zijn er geen splinters te vinden waardoor je geen nabewerkingen moet doen. MDF soorten die gebruikt worden zijn: gefineerd MDF, MDF Sterk, MDF zwart en MDF gecoat.

Kies het hout dat het beste past bij jouw project!

Welk hout je het beste kunt gebruiken is dus volledig afhankelijk van jouw project. Voor lasersnijden is MDF en multiplex een van de betere opties, omdat het materiaal een stuk makkelijker is om door te snijden. Ben je van plan om je hout te laten lasersnijden bij RB Laser? Dan maken we ook voornamelijk gebruik van multiplex, MDF, maar bijvoorbeeld ook spaanplaat en kurk. Neem hiervoor contact met ons op. Wij zullen je vertellen wat voor jouw het beste van toepassing is.

Heb je nog vragen over onze werkwijze of over andere onderdelen van het proces? Neem dan gerust contact met ons op. Wij reageren zo spoedig mogelijk.

Leave a Reply